Document Name 2 113

Székesfehérváron születtem 1996-ban. Körülbelül 4-5 éves koromban kezdtem a zene iránt érdeklődni. Amatőr formációkban dobosként a ’60-as és ’70-es évek zenéit játszottam. 8 éves koromban elkezdtem gitárt tanulni, mert már volt egy dobos a családban, Édesapám személyében.  Ahogy az idő telt rájöttem, hogy a gitár nem az általam leginkább szeretett hangszer, ezért 2009-ben elkezdtem zeneiskolai kereteken belül dobot tanulni.

Innentől számítható komolyabban a pályafutásom. Dobosként először a Beatles és a Deep Purple zenéje volt rám nagy hatással. 2011-ben kiiratkoztam addigi dobtanáromtól és beiratkoztam a jelenlegi tanáromhoz, Bordás Józsefhez. Tanítása során rávezetett, hogy a zene nem csak a rockban merül ki, nyitottnak kell lenni más műfajokra is. Ezen dolgok által inspirálva lehetőségem volt játszani a következő nagynevű és nagytudású művészekkel: Esze Zsolt - jazz-zongorista, Balogh Roland - jazz-gitáros, a 2009-es Montreux-i jazz-gitárverseny első helyezettje, Balogh Zoltán - jazz-zongorista, a Montreuxi jazz-zongoraverseny 3. helyezettje, Horváth “Pluto” József, a 2003-as Dandó Péter jazz-basszusgitár verseny első helyezettje. E koncertek, fellépések hatására kezdtem el először spciálisan a tradicionális jazz-dobolást tanulni Bágyi Balázsnál.

A 2012-es év végén felkérést kaptam Martonosi Györgytől, hogy szerepeljek a Dobosok Farsangján, mely Magyarország legnagyobb nevű dobos fesztiválja. Megtisztelő volt 500 szakmabeli kollégám-példaképem előtt előadni. Közben egy másik projekt is elindult, ennek kapcsán koncerteztem Benkő Lászlóval, az Omega együttes billentyűsével.

2013 szeptember óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulója vagyok jazz-dob szakon, ahol klasszikus ütőhangszeres képzésben is részesülök, főtárgy tanáraim:  Geröly Tamás és Pusztai Gábor.

Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.
                                                                                                 John Lennon

© Andras Markosi 2013